Stationsstraat 25, 7101 GH Winterswijk, Nederland
Publicatiedatum:
26 jul 2025Sluitingsdatum:
4 aug 2025Begindatum:
1 sept 2025Einddatum:
1 mrt 2026Uren per week:
32 - 36De digitale transformatie verandert in rap tempo de manier waarop gemeenten functioneren. Ook een gemeente met een bescheiden omvang zoals Winterswijk staat voor een groeiend aantal technologische en maatschappelijke uitdagingen. Uit het rapport 'Inspelen op de digitale revolutie in gemeente Winterswijk' dat dateert uit 2017 -maar nog steeds actueel is- blijkt hoe belangrijk het is dat gemeenten digitale technologie niet langer enkel als een bedrijfsinstrument zien, maar als een strategische hulpbron om maatschappelijke opgaven te realiseren. Gemeenten hebben te maken met steeds hogere en complexe eisen rond informatiebeveiliging (BIO), privacy (AVG), archivering (Archiefwet), transparantie (Wet Open Overheid) en met de noodzaak om wendbaar in te spelen op ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie, big data en digitale dienstverlening.
In dat licht wordt een strategisch informatieadviseur gezocht die in opdracht van de domeinmanager Bedrijfsvoering & Dienstverlening van gemeente Winterswijk aan de slag gaat met de volgende opdracht:
Ontwikkel een toekomstbestendige visie op informatievoorziening, informatiebeheer en informatiebeveiliging
Ontwikkel een integrale visie die de strategische rol van informatievoorziening onderstreept. Sluit aan bij landelijke wetgeving (AVG, BIO, Archiefwet, Wet open overheid). Zorg dat de visie past binnen de gemeentelijke organisatievisie en de verder op te stellen[1] bedrijfsvoeringsvisie Bedrijfsvoering Centraal. Richt de visie op het ondersteunen van maatschappelijke opgaven via digitale middelen en samenwerking. Integreer technologische ontwikkelingen zoals cloud, AI, big data, selfservice, datagedreven sturing en informatiebeveiliging.
Draagvlak voor en bestuurlijke vaststelling (door college van burgemeester en wethouders) van de visie.
Werk de visie uit tot een realistische strategie met een plan van aanpak
Vertaal de visie naar een strategisch uitvoeringsplan, inclusief prioritering in tijd, middelen en capaciteit.
Stel een routekaart op met concrete stappen richting de gewenste situatie (SOLL).
Onderzoek per taak en proces wat de gemeente zelf moet blijven doen en wat (beter) kan worden uitbesteed, regionaal opgepakt of gedeeld met partnergemeenten.
Beoordeel in dit kader wat Datalab GO voor onze gemeente doet en hoe we hier optimaal gebruik van kunnen maken
Besteed specifiek aandacht aan de inzet van de cloud en digitale samenwerkingstools (zie ook aanbeveling uit rapport rekenkamercommissie Winterswijk).
Plan van aanpak voor uitvoering visie + advies over make-or-buy beslissingen.
Analyseer het team Informatie: IST en gewenste situatie (SOLL)
Breng de huidige teamstructuur, functies, taken, rollen en verantwoordelijkheden in kaart.
Analyseer samen met de teammanager Informatie de knelpunten (bijv. oorzaken van verloop, kwetsbaarheden, taakonduidelijkheid, ontbrekende competenties).
Schets de gewenste structuur en taakverdeling in lijn met de strategie en samenwerkingsopties.
Geef ook aanbevelingen voor de positionering van informatiemanagement, CISO, functioneel beheer en documentbeheer.
Duidelijk overzicht IST & SOLL + voorstel voor (her)inrichting team.
Transformatieplan voor het team: competenties en ondersteuning
In samenwerking met de teammanager Informatie: bepaal wat de huidige medewerkers nodig hebben om mee te kunnen in de transformatie.
Onderzoek welke scholing, coaching of herpositionering nodig is.
Denk ook aan het introduceren van nieuwe rollen (bijv. datacoach, informatiearchitect).
Stel een realistisch transformatieplan op: wie heeft wat nodig en in welk tempo?
Praktisch plan voor teamontwikkeling en implementatie van nieuw rollenmodel.
Aan het einde van de opdracht ligt er een gedragen visie en een uitvoerbare strategie, een plan voor inrichting en ontwikkeling van het team Informatie en een heldere keuze over welke onderdelen van de informatievoorziening in eigen beheer blijven en welke taken worden gedeeld of uitbesteed.
Niet bekend
Opdrachtgever De gemeente Winterswijk telt bijna 29.000 inwoners. Het levendige centrum, het prachtige buitengebied en de vele voorzieningen maken Winterswijk tot een aantrekkelijke plaats om te wonen, werken en recreeren. Niet voor niets wordt Winterswijk wel de parel van het oosten genoemd. Bij de gemeente Winterswijk werken ongeveer 230 collegas. De werksfeer is informeel en de verantwoordelijkheden liggen laag in de organisatie. Samen met onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners maken we Winterswijk elke dag een beetje mooier. In onze dienstverlening leggen we de lat hoog en gaan we voor een glimlach. Winterswijk... daar wil je werken!
De gesprekken bij de opdrachtgever zijn gepland op maandag 11 augustus 2025. De kandidaten die hiervoor uitgenodigd zijn, ontvangen uiterlijk op woensdag 6 augustus 2025 bericht. Overige kandidaten ontvangen na de gesprekken bericht over de voortgang van deze inhuuropdracht.
De opdrachtgever zal om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen.
Indien opdrachtnemer personeel ter beschikking stelt, staat opdrachtnemer in het handelsregister geregistreerd als bedrijf dat personeel ter beschikking stelt (conform Waadi).
Vragen kunnen ingediend worden tot woensdag 30 juli 2025 09:00 de vragen en bijbehorende antwoorden worden op donderdag 31 juli 2025 gepubliceerd op onze website. Inhoudelijke vragen kunt u indienen bij Flextender, via de onderstaande button. Vragen omtrent de procedure kunt u telefonisch stellen. Flextender is bereikbaar op telefoonnummer 035-7510777. De reactietermijn van deze inhuuropdracht duurt tot maandag 4 augustus 2025 09:00. Tot die tijd kunt u reageren.
Een mooi project of interessante opdracht gevonden? Nadat jij je als freelancer hebt aangemeld kan je je direct op de opdracht inschrijven, waarna wij met jou afstemmen of dit dé volgende uitdaging voor je is.